Dieren leven in het nu moment

Dieren leven zo mooi in het nu moment. Ze voelen intuïtief aan wat ze als volgende stap in hun leventje gaan doen of niet doen. Een beetje eten; ontspannen; spelen; water drinken; waakzaam zijn; bewegen; met elkaar communiceren en alles loopt in een vloeiende lijn in elkaar over. Waar ligt de behoefte en kan er aan die behoefte worden voldaan.                            Dieren kennen geen planning of time- management. Wel gewenning aan dagelijks terugkerende gebeurtenissen zoals een vast moment voor het eten of de komst van een eigenaar. Dan is er een verschil van huisdieren en dieren in de vrije natuur. Er is bij dier en mens sprake van een biologische klok. De wisselende seizoenen en gebrek aan of een overvloed aan eten en drinken of slaap. Onderlinge ontspanning of spannende omstandigheden door de sociale interacties...

Wat ik zo mooi vind aan het observeren van dieren is hun natuurlijke beweegreden om te doen wat ze doen...

Het is zo natuurlijk! Even wat drinken en dan weer wat eten. Na het eten even uitbuiken op een ontspannen plekje. Genieten van  dat wat ze horen, zien en ruiken..voelen en proeven. Elkaar in de gaten houden en mogelijk gevaar op tijd constateren. Die voortdurende waakzaamheid en daarbij toch de ontspanning vinden om te zijn in het nu moment. Die diepe meditatieve staat ervaren door er te zijn en verder niets te hoeven. Niets te hoeven betekenen voor een ander. Zich niet beter voor hoeven doen dan ze zijn. Geen merkkleding. Geen sportauto. Geen baan met een hoog salaris. Als ik uitga van een dier in het wild is ieder afhankelijk van wat de natuur hen biedt.  Een huisdier heeft te maken met de factor van zijn eigenaar en daardoor de afhankeliikheid van wat er voor het dier gekozen wordt. Maar als een huisdier het goed heeft en de nodige aandacht krijgt is het fascinerend om te zien dat als er wordt voorzien in de basis behoeften van een dier, een dier zo op kan gaan in het nu moment. Geen afspraken, geen boodschappen, geen verplichtingen, behalve dan het opvoeden en laten voortbestaan van de eigen soort. Er is weleens gezegd. Een worm heeft de passie om te graven en zal daar intens gelukkig door zijn. Ik vind het mooi om een dier wat het goed heeft te observeren en waar te nemen dat het content is en geniet in het nu moment van de alledaagse bezigheden. Zo wordt alles op een dag een feestje. Gras eten; hooi knabbelen; water drinken; rondbanjeren; om je heen kijken en elkaar groomen. En alles wat er verder zo'n dag gebeurt is als een cadeautje en een verassing. Een welkome aanvulling of niet. Alles wat moet is ook voor een dier niet altijd fijn. Of het dier went eraan en accepteert het als het zijn welzijn dient. Daarin helpen we het dier om in een mensenwereld te kunnen functioneren. Waar een dier ons zo mee kan helpen is het samen zijn in het nu moment. Geen andere afleidingen of gedachtes die ons afleiden. Gewoon zijn en opgaan in je omgeving. Samen zijn en genieten van elkaars aanwezigheid. Zo simpel en zo mooi! Het leven wordt als een meditatie en dat wat belangrijk is is het moment van er zijn. Nu en overal...